Valittu määrä ylitti varastosaldon

Som en påminnelse om tidens gång

Lars-Erik Edlund & Christer Nordlund (toim.)

31,40€ 28,55€

Bottniska studier nr 8
Skrifter utgivna av Svensk-Österbottniska Samfundet nr 83


Det bottniska området präglas av landhöjning. För de människor som levt vid kusterna har strandlinjens förskjutning länge varit en realitet som väckt tankar och som man varit tvungen att förhålla sig till. Fiskeplatser och farleder har grundats upp, hamnar och städer har flyttats. Den nya marken som kommit i dagen har utgjort ett välkommet tillskott men har också gett upphov till gränstvister. I syfte att skydda och uppmärksamma miljön har på senare tid naturreservat och till och med Världsarv inrättats.

I den här skriften skildras landhöjningens natur och kultur inom det bottniska området utifrån olika aspekter: geologiska, språkvetenskapliga, historiska, samtidsinriktade och fotografiska. Sammantagna ger texterna breda kunskaper om ämnet och en god inblick i de frågor som landhöjningslandskapet gett upphov till. Kunskap om landhöjningen bidrar till vår förståelse av både naturens och kulturens förändring och ger oss samtidigt perspektiv på våra egna liv. Landhöjningen är som en påminnelse om tidens gång.

Skriftens redaktörer är Lars-Erik Edlund och Christer Nordlund, professorer i nordiska språk respektive idéhistoria vid Umeå universitet.

Boken ges ut i samverkan mellan de vetenskapliga sammanslutningarna Kungl. Skytteanska Samfundet i Umeå och Svensk-Österbottniska Samfundet i Vasa.

Varastossa
Määrä
-
+

Tekijä

Lars-Erik Edlund & Christer Nordlund, toimittaja
Vincent Westberg, kansikuva
Crealio Design / Ove Lillas, graafinen suunnittelu

ISBN

978-952-69650-2-4

Kustantaja

Svensk-Österbottniska Samfundet

Sivumäärä

213 s

Julkaisuvuosi

,
2022

Alkuperäisnimi

Mitat L/K/P

21 / 23,7 / 1,2 cm

Paino

648 grammaa

Formaatti/sidosasu

Nidottu

Kieli

Ruotsi

Ikäryhmä

Aikuiset

Aihealue

Avainsanat

Bottniska studier
Luonto ja ympäristö
Maailmanperintö
Pohjanmaa
Suomi
Svensk-Österbottniska Samfundet