Valittu määrä ylitti varastosaldon

Jungfrudanser - Myt och verklighet

Roger Jacobsson (toim.)

31,40€ 28,55€

Den femte volymen i serien Bottniska studier behandlar de gåtfulla stenfigurerna Jungfrudanser som fortsätter att fascinera.

Boken innehåller bidrag som utgår från de föreläsningar som hölls vid seminariet ”Labyrinter/Jungfrudanser i Norr” hösten 2016 på Academill i Vasa. Seminariet arrangerades i samverkan mellan SvenskÖsterbottniska Samfundet, Vasa och Kungl. Skytteanska Samfundet, Umeå.

Jungfrudanser, det vill säga olika slags labyrintfigurer, är exempel på fasta fornlämningar i naturen som bär spår efter mänsklig verksamhet. Det har livligt spekulerats kring frågor om när jungfrudanserna anlades, av vem och varför de anlades – vilken funktion och användning hade de egentligen i samtiden. I Österbottens kustland, där forskningen har varit särskilt livaktig pekar många rön på att de äldsta jungfrudanserna kan ha byggts på 1300-talet. Men buden är många. Ännu är inte sista ordet sagt.

Medverkande är: Pentti Risla, Christer Westerdahl, John Kraft, Meta Sahlström, Sture Berglund, Mikael Herrgård, Emeli Elfving och Morgan Stenberg. Boken är redigerad och med en inledning av docent Roger Jacobsson, Umeå, och med ett förord av preses Lars-Erik Edlund, Umeå och preses Kjell Herberts, Vasa.

Varastossa
Määrä
-
+

Tekijä

Roger Jacobsson, toimittaja

ISBN

978-951-98972-9-5

Kustantaja

Svensk-Österbottniska Samfundet

Sivumäärä

93 s

Julkaisuvuosi

2018-12-01

Alkuperäisnimi

Mitat L/K/P

21 / 23,5 / 1 cm

Paino

239 gram

Formaatti/sidosasu

Nidottu

Kieli

Ruotsi

Ikäryhmä

Aikuiset

Aihealue

Historia

Avainsanat

Bottniska studier
Historia
Pohjanmaa
Ruotsi
Suomi
Svensk-Österbottniska Samfundet