Valt antal överträffade lagret

Som en påminnelse om tidens gång

Lars-Erik Edlund & Christer Nordlund (red.)

31,40€ 28,55€

Bottniska studier nr 8
Skrifter utgivna av Svensk-Österbottniska Samfundet nr 83


Det bottniska området präglas av landhöjning. För de människor som levt vid kusterna har strandlinjens förskjutning länge varit en realitet som väckt tankar och som man varit tvungen att förhålla sig till. Fiskeplatser och farleder har grundats upp, hamnar och städer har flyttats. Den nya marken som kommit i dagen har utgjort ett välkommet tillskott men har också gett upphov till gränstvister. I syfte att skydda och uppmärksamma miljön har på senare tid naturreservat och till och med Världsarv inrättats.

I den här skriften skildras landhöjningens natur och kultur inom det bottniska området utifrån olika aspekter: geologiska, språkvetenskapliga, historiska, samtidsinriktade och fotografiska. Sammantagna ger texterna breda kunskaper om ämnet och en god inblick i de frågor som landhöjningslandskapet gett upphov till. Kunskap om landhöjningen bidrar till vår förståelse av både naturens och kulturens förändring och ger oss samtidigt perspektiv på våra egna liv. Landhöjningen är som en påminnelse om tidens gång.

Skriftens redaktörer är Lars-Erik Edlund och Christer Nordlund, professorer i nordiska språk respektive idéhistoria vid Umeå universitet.

Boken ges ut i samverkan mellan de vetenskapliga sammanslutningarna Kungl. Skytteanska Samfundet i Umeå och Svensk-Österbottniska Samfundet i Vasa.

I lager
Antal
-
+

Medarbetare

Lars-Erik Edlund & Christer Nordlund, redaktörer
Vincent Westberg, pärmbild
Crealio Design / Ove Lillas, grafisk form & omslag

ISBN

978-952-69650-2-4

Förlag

Svensk-Österbottniska Samfundet

Omfång

213 s

Utgivningsår

,
2022

Original titel

Mått B/H/R

21 / 23,7 / 1,2 cm

Vikt

648 gram

Media/bandtyp

Häftad

Språk

Svenska

Åldersgrupp

Vuxna

Varugrupp

Nyckelord

Bottniska studier
Finland
Natur och miljö
Österbotten
Svensk-Österbottniska Samfundet
Världsarv