Valt antal överträffade lagret

Jungfrudanser - Myt och verklighet

Roger Jacobsson (red.)

31,40€ 28,55€

Den femte volymen i serien Bottniska studier behandlar de gåtfulla stenfigurerna Jungfrudanser som fortsätter att fascinera.

Boken innehåller bidrag som utgår från de föreläsningar som hölls vid seminariet ”Labyrinter/Jungfrudanser i Norr” hösten 2016 på Academill i Vasa. Seminariet arrangerades i samverkan mellan SvenskÖsterbottniska Samfundet, Vasa och Kungl. Skytteanska Samfundet, Umeå.

Jungfrudanser, det vill säga olika slags labyrintfigurer, är exempel på fasta fornlämningar i naturen som bär spår efter mänsklig verksamhet. Det har livligt spekulerats kring frågor om när jungfrudanserna anlades, av vem och varför de anlades – vilken funktion och användning hade de egentligen i samtiden. I Österbottens kustland, där forskningen har varit särskilt livaktig pekar många rön på att de äldsta jungfrudanserna kan ha byggts på 1300-talet. Men buden är många. Ännu är inte sista ordet sagt.

Medverkande är: Pentti Risla, Christer Westerdahl, John Kraft, Meta Sahlström, Sture Berglund, Mikael Herrgård, Emeli Elfving och Morgan Stenberg. Boken är redigerad och med en inledning av docent Roger Jacobsson, Umeå, och med ett förord av preses Lars-Erik Edlund, Umeå och preses Kjell Herberts, Vasa.

I lager
Antal
-
+

Medarbetare

Roger Jacobsson, redaktör

ISBN

978-951-98972-9-5

Förlag

Svensk-Österbottniska Samfundet

Omfång

93 s

Utgivningsår

2018-12-01

Original titel

Mått B/H/R

21 / 23,5 / 1 cm

Vikt

239 gram

Media/bandtyp

Häftad

Språk

Svenska

Åldersgrupp

Vuxna

Varugrupp

Historia

Nyckelord

Bottniska studier
Finland
Historia
Österbotten
Svensk-Österbottniska Samfundet
Sverige