Valittu määrä ylitti varastosaldon

Samtal i gränsland

Håkan Eklund

26,25€ 23,86€

I dialogform dokumenterar Samtal i gränsland ett stycke finlandssvensk samtidshistoria i språkligt gränsland till det finska Finland. Geografiskt utspelar sig samtalen i den smala kustremsa som utgör det svenska Österbotten, i byar som är okända för de flesta utanför regionen. Samtalen rör sig också i gränslandet till en epok som snart är ett minne blott - emigrationen till Amerika och Sverige, där arbetsplatserna fanns när det var fattigt i Finland. Dagens unga, välutbildade och rörliga generation emigrerar inte, trots att de må ha hela världen som arbetsplats.

Ur samtalen framträder element som är kännspaka för Österbotten: stark hemortsidentitet, rörlighet, gränslös upptäckarglädje och företagsamhet.

Boken innehåller också diskussioner kring allt det som vi håller på att förlora, eller redan förlorat, i ett gränsland där allt bara mäts i pengar. I armbrytningen mellan ett ekologiskt hänsynstagande, har ekonomin redan vunnit. Det lättexploaterade låglandet har sedan länge varit till salu för högst bjudande där stränderna privatiserats och skogslandskapet i snabb takt förvandlats till industrimark. I det svenskösterbottniska kustlandet finns det inga nationalparker, de närmaste hittas på den finska sidan.

Författaren Lars Sund har skrivit bokens förord.

Varastossa
Määrä
-
+

Tekijä

Håkan Eklund, kirjailija
Studio Andrei, kansikuva ja layout

ISBN

978-952-7005-63-7

Kustantaja

Förlaget Scriptum

Sivumäärä

263 s

Julkaisuvuosi

2019-11-06

Alkuperäisnimi

Mitat L/K/P

20,5 / 20,5 / 1,5 cm

Paino

661 grammaa

Formaatti/sidosasu

Nidottu

Kieli

Ruotsi

Ikäryhmä

Aikuiset

Aihealue

Maantiede ja matkailu

Avainsanat

Förlaget Scriptum
Maantiede ja matkailu
Pohjanmaa
Ruotsinsuomi
Suomi
Tositarina