Valittu määrä ylitti varastosaldon

Samtal i gränsland

Håkan Eklund

Huipputarjous

25,00€ 22,73€

I dialogform dokumenterar Samtal i gränsland ett stycke finlandssvensk samtidshistoria i språkligt gränsland till det finska Finland. Geografiskt utspelar sig samtalen i den smala kustremsa som utgör det svenska Österbotten, i byar som är okända för de flesta utanför regionen. Samtalen rör sig också i gränslandet till en epok som snart är ett minne blott - emigrationen till Amerika och Sverige, där arbetsplatserna fanns när det var fattigt i Finland. Dagens unga, välutbildade och rörliga generation emigrerar inte, trots att de må ha hela världen som arbetsplats.

Ur samtalen som till största delen förts på dialekt, framträder element som är kännspaka för Österbotten: stark hemortsidentitet, rörlighet, gränslös upptäckarglädje och företagsamhet.

Boken innehåller också diskussioner kring allt det som vi håller på att förlora, eller redan förlorat, i ett gränsland där allt bara mäts i pengar. I armbrytningen mellan ett ekologiskt hänsynstagande, har ekonomin redan vunnit. Det lättexploaterade låglandet har sedan länge varit till salu för högst bjudande där stränderna privatiserats och skogslandskapet i snabb takt förvandlats till industrimark. I det svenskösterbottniska kustlandet finns det inga nationalparker, de närmaste hittas på den finska sidan.

Författaren Lars Sund har skrivit bokens förord.

Varastossa
Määrä
-
+

Tekijä

Håkan Eklund, kirjailija
Studio Andrei, kansikuva ja layout

ISBN

978-952-7005-63-7

Kustantaja

Förlaget Scriptum

Sivumäärä

263 s

Julkaisuvuosi

2019-11-06

Alkuperäisnimi

-

Mitat L/K/P

20,5 / 20,5 / 1,5 cm

Paino

661 grammaa

Formaatti/sidosasu

Nidottu

Kieli

Ruotsi

Ikäryhmä

Aikuiset

Aihealue

Maantiede ja matkailu

Avainsanat

Förlaget Scriptum
Maantiede ja matkailu
Pohjanmaa
Suomi
Tositarina