Valittu määrä ylitti varastosaldon

"Farväl kvalitet. Farväl konst."

Fredrik Hertzberg

10,90€ 9,91€

Lilla e, nr 9

Litterärt värde är något som ofta reduceras antingen till subjektivt tyckande eller till ett slags kvasiobjektivitet. Fredrik Hertzberg argumenterar för att litterärt värde är något tredje – en personlig respons, men inte privat eller godtycklig, utan en respons som både berättar något om vem vi är och som samtidigt kan bli föremål för diskussion och berättigad kritik. Essän behandlar problemen med givna värdekriterier och akademiska värdeteorier, och utmynnar i egna reflektioner över litterärt värde.

Litteratur kan motarbeta standardiserade språk- och tankeformer, fetischerade substantiv, manipulativa politiska slogans, akademisk jargong, tänkandets strömlinjeformning, färdigtuggade uttryck, tvärsäkra svar, livlös abstraktion. Litteraturen kan vara en zon för tankeverksamhet som inte följer några givna regler, som följer egna regler.

FREDRIK HERTZBERG är född 1966. Han är docent i nordisk litteratur vid Helsingfors universitet, och verksam som kritiker och författare till bland annat ”Mitt språk är ej i orden.” Gunnar Björlings liv och verk (2018).

Varastossa
Määrä
-
+

Tekijä

Fredrik Hertzberg, kirjailija
Fredrik Bäck, graafinen suunnittelu
Matilda Hertzberg, kirjailijakuva

ISBN

978-952-7081-37-2

Kustantaja

Ellips

Sivumäärä

40 s

Julkaisuvuosi

2023-09-28

Alkuperäisnimi

Mitat L/K/P

12 / 18,5 cm

Paino

56 grammaa

Formaatti/sidosasu

Nidottu

Kieli

Ruotsi

Ikäryhmä

Aikuiset

Aihealue

Essee

Avainsanat

Ellips
Essee
Skriftserien lilla e