Valittu määrä ylitti varastosaldon

Sigurds saga

Henrik Lindeberg, Sture Lindholm

36,75€ 33,41€

När inbördeskriget bröt ut i januari 1918 samlades drygt 500 borgerligt sinnade ungdomar på Sigurds gård i Kyrkslätt för att dels försvara hembygden mot den hotande anarki, dels för att kanske försöka ta sig norrut till Mannerheims trupper. Sigurdskåren besegrades efter våldsamma strider i slutet av februari och de flesta av kårens medlemmar satt sedan som de rödas fångar internerade på svenska reallycéet i Helsingfors ända tills de fritogs av tyska trupper den 13 april.

Sjundeåbon Henrik Lindeberg (1893-1961), husbonde på Sjundby gård, skrev under fångenskapen ner sina upplevelser i en liten svart skrivbok som han döpte till Sigurds saga, och ritade med stor skicklighet av både vapenbörder och stridsplatser. Hans berättelse är ett enastående samtida dokument om hur en grupp helt vanliga unga finlandssvenskar tar till vapen och organiserar sig militärt för att försvara den lagliga ordningen i hemtrakten.

Sigurds saga publiceras här i sin helhet, kommenterad och kompletterad med text av historikern och författaren Sture Lindholm. Detta nytryck har försetts med ett index över i texten förekommande personer och platser.

Varastossa
Määrä
-
+

Tekijä

Henrik Lindeberg, kirjailija
Sture Lindholm, kirjailija
Christel Westerlund, kansikuva

ISBN

978-952-92-3413-4

Kustantaja

Proclio

Sivumäärä

152 s

Julkaisuvuosi

2008

Alkuperäisnimi

Mitat L/K/P

17,7 / 25,7 / 1,3 cm

Paino

533 grammaa

Formaatti/sidosasu

Sidottu

Kieli

Ruotsi

Ikäryhmä

Aikuiset

Aihealue

Historiakirjat

Avainsanat

Elämäkerrat
Historia
Sota ja puolustus
Suomi