Valittu määrä ylitti varastosaldon

ORVAS 2023

Rita Björklund et al (toimittaja)

28,87€ 26,25€

Texterna i årets ORVAS 2023 rör sig från Kimo till Karibien, från Seiplax till Karvat och Oxkangar och med en titt på smideshammaren vid Strömfors Bruk i Lovisa. Men Oravais fabrik, Masunin, är alltid i centrum. Boken har 112 sidor och trycks i 400 exemplar.

ORVAS 2023 innehåller både aktuellt och traditionellt material. Bland det aktuella finns skildringen av s/y Blue Dreams från Monäs över Atlanten till Karibien under vintern som gick. I tävlingen placerade sig den nya båten med besättning från mestadels Oravais trea i sin klass. Bland det traditionella finns t.ex. hågkomster från 1940-talets Oxkangar och berättelsen om hammarsmeden Johan Andesson Frögd som i början av 1700-talet kom till Kimo Bruk från Sverige och gav upphov till släkterna Bergman, Betlehem, Strand, Gammelgård och Jouper.

På gränsen mellan aktuellt och traditionellt placerar sig berättelsen om Bladis pojkans Winchester. Bladis pojkan har varit aktuella på Wasa Teater och bössan de använde i sitt tjuvskytte finns bevarad i ett hushåll. Många av skribenterna återkommer varje år och fortsätter att förtjänstfullt forska i vissa ämnen, andra är nya för detta år.

Den lokalhistoriska publikationen har utkommit sedan 1987. I serien finns bl.a. slutsålda utgåvor som ”Hit ledde Järnets väg” (2003) som skildrar Kimo Bruks historia.
Utgivare är Oravais Hembygdsförening via sin bokutgivningssektion. Boken har redigerats av Ove Lillas Crealio Design i Nykarleby och redaktionen har bestått av Maj-Britt Höglund, Rita Björklund, Margaretha Nordqvist och Leif Öling.

Varastossa
Määrä
-
+

Tekijä

Rita Björklund, toimittaja
Maj-Britt Höglund, toimittaja
Margaretha Nordqvist, toimittaja
Leif Öling, toimittaja
Anne Karlsson, kansikuva
Ove Lillas/Crealio Design, kansikuva & taitto

ISBN

0785-8035 (ISSN)

Kustantaja

Oravais Hembygdsförening r.f.

Sivumäärä

112 s

Julkaisuvuosi

2023-06-06

Alkuperäisnimi

Mitat L/K/P

17,5 / 25 / 0,7 cm

Paino

304 grammaa

Formaatti/sidosasu

Nidottu

Kieli

Ruotsi

Ikäryhmä

-

Aihealue

Avainsanat

Historia
Historiikki
Kulttuurihistoria
Oravainen
Pohjanmaa
Suomi