Valittu määrä ylitti varastosaldon

Helena Westermarck - intellektets idoga arbetare

Arne Pedersen

16,50€ 15,00€

SFV:s biografiserie, nr 10

Arne Pedersens biografi över Helena Westermarck (1857–1938) skapar en mångsidig bild av målaren som bidrog till att införa naturalismen i finsk konst, författaren som med stor iver skrev in kvinnorna i Finlands historia, kvinnosakspionjären och politikern, tidskriftsredaktören, journalisten, litteratur- och konstkritikern, historikern och föreningsmänniskan.

Den senaste åren har intresset för bildkonstnären Helena Westermarck dominerat, medan författaren har hamnat i skymundan. I sin biografi lyfter Pedersen emellertid upp Westermarck som ett slags kvinnlig motsvarighet till Runeberg och Topelius, lika viktig för att vi skall få en fullödig bild av Finlands historia.
Ingen har med samma frenesi skrivit in kvinnorna i Finlands historia. Och trots att Westermarck i den tidigare litteraturhistorien beskrivs som en ganska torr och nykter verklighetsskildrare – fattas inte i hennes prosa många rafflande sekvenser av förbjudna passioner och bråd död.
Pedersen beskriver även Westermarcks banbrytande insats inom kvinnorörelsen, inte minst som redaktör, skribent och kvinnopolitisk ideolog. Ställningstaganden i andra samhällsfrågor tas även upp, liksom frågan om Westermarcks politiska orientering – i vilken mån var hon en radikal eller en konservativ opinionsbildare? Men även målaren Westermarck analyseras.

Varastossa
Määrä
-
+

Tekijä

Arne Pedersen, kirjailija

ISBN

978-952-7076-25-5

Kustantaja

Svenska folkskolans vänner

Sivumäärä

320 s

Julkaisuvuosi

,
2016

Alkuperäisnimi

Mitat L/K/P

15 / 22,5 / 2 cm

Paino

669 grammaa

Formaatti/sidosasu

Nidottu

Kieli

Ruotsi

Ikäryhmä

Aikuiset

Aihealue

Elämäkerrat

Avainsanat

Elämäkerrat
Kulttuuri ja kirjallisuus
Svenska folkskolans vänner