Valt antal överträffade lagret

Djävulens ordbok - Urval, översättning och efterord av Jonas Ellerström

Ambrose Bierce

10,90€ 9,91€

Lilla e, nr 11

ABSURDITET:
ett uttalande eller en åsikt som är klart oförenlig med ens egen uppfattning.

BIBELN: vår religions heliga urkund, till skillnad från de falska och profana skrifter som alla andra trosläror grundar sig på.

CYNIKER: en kanalje vars bristfälliga syn visar tingen sådana de är, inte så som de borde vara. Härav sedvänjan bland de gamla skyterna att sticka ut ögonen på cyniker för att förbättra deras syn.

Ambrose Bierces satiriska verk Djävulens ordbok består av alternativa definitioner av vanliga ord och fungerar som humoristisk och bitande kommentar till människans dårskap, samhällets orättvisor och tillvarons tallösa irritationsmoment.

Visst är han pessimist, en radikal sådan till och med, men i grunden är hans djävul en ljusbringare, en upplysningsperson. Bierce förespråkar klarsyn, inte svartsyn. Till Jonathan Swifts våldsamma misantropi lägger han en voltairesk dimension av konstruktiv kritik av den mänskliga dumheten, vilken balanserar vitriolen. (Ur översättarens efterord)


Ambrose Bierce, amerikansk författare och journalist (1842–1914). Känd som ”bittre Bierce”. Kan beskrivas som Amerikas Jonathan Swift, eller som Alfred Jarry avant la lettre – alla tillhör det svarta skämtlynnets pionjärer inom litteraturen. En mer samtida parallell vore att kalla Bierce en E.M. Cioran med humor.

Jonas Ellerström, svensk författare och översättare (1958–). Har tidigare översatt ett urval av Ambrose Bierces Fantastiska fabler (1995). Senast utgivna böcker är A som i Alice. En Lewis Carroll-encyklopedi (2021, med Isabella Nilsson) och diktsamlingen Nattradio (2024).

I lager
Antal
-
+

Medarbetare

Ambrose Bierce, författare
Jonas Ellerström, urval, översättning & efterord
Fredrik Bäck, formgivning

ISBN

978-952-7081-40-2

Förlag

Ellips

Omfång

40 s

Utgivningsår

2024-05-16

Original titel

Mått B/H/R

Vikt

55 gram

Media/bandtyp

Häftad

Språk

Svenska

Åldersgrupp

Vuxna

Varugrupp

Prosa

Nyckelord

Ellips
Skriftserien lilla e

Rekommenderad för dig