Valt antal överträffade lagret

Genomlyst

Alexander Öhman

Erbjudande

"Osökt går tankarna till Dostojevskij igen: Marianne påminner om en av hans oförglömliga karaktärer, nämligen den prostituerade Sonja i "Brott och straff", som har det godaste hjärtat av dem alla."
- Yvonne Granqvist Schultz, ÖT

"Alexander Öhmans berättarstil, där det litterära förenas med det filosofiska, står ut i den finlandssvenska utgivningen. I sin debutroman ’Genomlyst’ skapar han en suggestiv helhet genom att små frön till moralfilosofiska eller litterära essäer flätas samman med drömlika beskrivningar av omgivningen."
- Daniel Wickström, Vasabladet

"För att vara en debut är Öhmans bok ett ambitiöst och osedvanligt litterärt bygge. Det är inte den vanliga bli männi ska-boken som debutverk tenderar att vara. Däremot kunde den kanske betraktas som en bli roman-bok. Berättelsen kommenteras friskt av berättaren, både själva kompositionen och berättandets etiska implikationer. … Det är en komplicerad komposition och en modig satsning på stora teman och stora ord."
- Freja Rudels, ÅU

10,00€ 9,09€

Genomlyst är en existentiell thriller som följer några personers liv och öden i Helsingfors, i skuggan av märkesåret 2017. Romanen består av tre delar. I den första delen, Den barmhärtige samariten, möter vi en berättare som under mystiska omständigheter får tag på en okänd människas identitetshandlingar. Detta blir upptakten till hans bekantskap med den godhjärtade prästen Marianne och den statslöse Vanja, två säregna figurer i berättelsens centrum.

I den andra delen, Iscensättningen, skildras en teaterregissörs fruktlösa försök att sätta upp en jubiléumspjäs till republikens 100- årsminne samt en finansman som dras in i en oöverskådlig politisk skandal, med ödesdigra konsekvenser.

I den avslutande delen, Den tomma kyrkan, löper trådarna samman i en våldsam final.

Romanen är en gestaltning av medlidandets problem, hur det som binder oss till varandra också kan skapa nya beroenden och maktförhållanden. Boken lånar spänningsromanens grepp för att undersöka tidlösa temata som tillit, ansvar och skuld, om det godas möjlighet – och omöjlighet.

Romanen beskriver ett långsamt sökande efter kunskap som gradvis förändrar berättarens syn på sig själv.

Lyssna på Alexander i podcasten PodScriptum:

I lager
Antal
-
+

Medarbetare

Alexander Öhman, författare
Studio Andrei, omslag
Johnny Kangasniemi, författarfoto

ISBN

978-952-7005-81-1

Förlag

Förlaget Scriptum

Omfång

188 s

Utgivningsår

2021-09-28

Original titel

Mått B/H/R

14 / 20,5 / 1,3 cm

Vikt

244 gram

Media/bandtyp

Häftad

Språk

Svenska

Åldersgrupp

Vuxna

Varugrupp

Roman

Nyckelord

Förlaget Scriptum
Spänning

Rekommenderad för dig