Valt antal överträffade lagret

På spaning efter Pia och hennes bröder

Camilla Kovero

Det måste ha varit en stor lättnad för Ellen och Herman när de äntligen 1928 officiellt kunde ingå äktenskap och förena familjen under samma släktnamn. Familjens kulturella identitet hade med andra ord bekräftats, nu kunde man känna sig tryggare och delaktig i samhället. Men lättnaden räcker inte länge. Endast fem år senare kommer Hitler till makten i Tyskland. Den känsliga och problematiska namnfrågan dyker åter upp, men i omvänt perspektiv. Nu blir det judiska namnet Bernstein en börda. Det gäller att skydda barnen och speciellt sönerna som kommer att tjäna som soldater i det annalkande kriget och kämpa för Finlands självständighet.

I bokens andra del återges Daniels och Atos personliga och stämningsfulla brev till syster Pia under åren 1939-44. Breven från krigen speglar brödernas personligheter och deras relation till Pia och lyfter samtidigt fram ett djupt mänskligt förhållningssätt till striderna i vårt land under det finsk-tyska vapenbrödraskapet.

Författaren har härtill klarlagt frågor kopplade till nationell och kulturell tillhörighet i den tidens Finland, här exemplifierat med släkten Bernstein.

Camilla Kovero har arbetat på Beteendevetenskapliga fakulteten vid Helsingfors universitet. Hon är docent i vuxenpedagogik.

Tillfälligt slut

Medarbetare

Camilla Kovero, författare

ISBN

978-952-93-8429-7

Förlag

Camilla Kovero

Omfång

169 s

Utgivningsår

2017

Original titel

Mått B/H/R

14,8 / 21,2 / 1,2 cm

Vikt

334 gram

Media/bandtyp

Häftad

Språk

Svenska

Åldersgrupp

Vuxna

Varugrupp

Historia

Nyckelord

Finland
Historia
Krig och försvar