Valt antal överträffade lagret

Vad är litteratur och vad ska man ha den till?

Ulrika Nielsen

10,90€ 9,91€

Lilla e, nr 8

Vi tenderar att tala om litteratur som om det var något enhetligt, när det i själva verket rör sig om olika fenomen, som uppstår ur olika drivkrafter och med olika syften. Vad har det för konsekvenser för den seriöst syftande litteraturen? Ulrika Nielsen diskuterar skillnaden mellan litteratur som konstform och den alltmer dominerande mainstreamlitteraturen. Vad är litteratur? Hur hänger litteraturens försvinnande ur det allmänna medvetandet ihop med stora samhällsförändringar, teknologi, ekonomism och en förändrad syn på vad det innebär att vara människa?

Det problematiska är […] att mainstreamismen blivit så invasiv att den är på god väg att tränga undan och kväva litteraturen själv, på samma sätt som populismen med sin förföriska retorik och sina förenklingar tränger undan seriösa samtal om komplexa frågor. Ordet litteratur har helt enkelt missbrukats, eftersom det kan betyda så mycket.


ULRIKA NIELSEN är född 1974 i Nykarleby och bosatt i Stockholm. Hon är verksam som författare och förläggare på Ellips förlag, och har gett ut nio böcker i olika genrer, senast den lyriska essän Tingen (Schildts & Söderströms 2022).

I lager
Antal
-
+

Medarbetare

Ulrika Nielsen, författare
Fredrik Bäck, grafisk formgivning
Judith Nielsen, författarfoto

ISBN

978-952-7081-36-5

Förlag

Ellips

Omfång

32 s

Utgivningsår

2023-09-28

Original titel

Mått B/H/R

12 / 18,5 cm

Vikt

45 gram

Media/bandtyp

Häftad

Språk

Svenska

Åldersgrupp

Vuxna

Varugrupp

Essä

Nyckelord

Ellips
Essä
Skriftserien lilla e