Valt antal överträffade lagret

ORVAS 2023

Rita Björklund et al (redaktör)

28,87€ 26,25€

Texterna i årets ORVAS 2023 rör sig från Kimo till Karibien, från Seiplax till Karvat och Oxkangar och med en titt på smideshammaren vid Strömfors Bruk i Lovisa. Men Oravais fabrik, Masunin, är alltid i centrum. Boken har 112 sidor och trycks i 400 exemplar.

ORVAS 2023 innehåller både aktuellt och traditionellt material. Bland det aktuella finns skildringen av s/y Blue Dreams från Monäs över Atlanten till Karibien under vintern som gick. I tävlingen placerade sig den nya båten med besättning från mestadels Oravais trea i sin klass. Bland det traditionella finns t.ex. hågkomster från 1940-talets Oxkangar och berättelsen om hammarsmeden Johan Andesson Frögd som i början av 1700-talet kom till Kimo Bruk från Sverige och gav upphov till släkterna Bergman, Betlehem, Strand, Gammelgård och Jouper.

På gränsen mellan aktuellt och traditionellt placerar sig berättelsen om Bladis pojkans Winchester. Bladis pojkan har varit aktuella på Wasa Teater och bössan de använde i sitt tjuvskytte finns bevarad i ett hushåll. Många av skribenterna återkommer varje år och fortsätter att förtjänstfullt forska i vissa ämnen, andra är nya för detta år.

Den lokalhistoriska publikationen har utkommit sedan 1987. I serien finns bl.a. slutsålda utgåvor som ”Hit ledde Järnets väg” (2003) som skildrar Kimo Bruks historia.
Utgivare är Oravais Hembygdsförening via sin bokutgivningssektion. Boken har redigerats av Ove Lillas Crealio Design i Nykarleby och redaktionen har bestått av Maj-Britt Höglund, Rita Björklund, Margaretha Nordqvist och Leif Öling.

I lager
Antal
-
+

Medarbetare

Rita Björklund, redaktör
Maj-Britt Höglund, redaktör
Margaretha Nordqvist, redaktör
Leif Öling, redaktör
Anne Karlsson, pärmbild
Ove Lillas/Crealio Design, omslag & sidombrytning

ISBN

0785-8035 (ISSN)

Förlag

Oravais Hembygdsförening r.f.

Omfång

112 s

Utgivningsår

2023-06-06

Original titel

Mått B/H/R

17,5 / 25 / 0,7 cm

Vikt

304 gram

Media/bandtyp

Häftad

Språk

Svenska

Åldersgrupp

-

Varugrupp

Nyckelord

Finland
Historia
Historik
Kulturhistoria
Oravais
Österbotten