Valt antal överträffade lagret

Trädgårdsmästarens orangeri - Om växternas övervintringshus

Maria Löfgren

41,80€ 38,00€

Detta är berättelsen om hur pomeranser, citroner, lagerbär och fikon kunde bli en del av svensk odling. Maria Löfgren tecknar övervintringshusens historia i Sverige – från de första planerna på1500-talet, över orangerikulturens storhetstid under följande århundraden, fram till nedgången runt sekelskiftet 1900, då intresset för det omhuldade citrusträdet avtog och orangeri blev ett sällsynt ord.

Övervintringshus – med över tiden varierade värmesystem och byggnadsdetaljer som luckor, nischer och dekorationer i gjutjärn – var ett viktigt inslag i trädgårdarna vid slott och herresäten, en statussymbol för ägarna. Trädgårdsmästarna ställdes ständigt inför nya utmaningar, vilket här tydliggörs genom deras odlingsperspektiv och betraktelser. Med hjälp av samtida trädgårdshandböcker och ett rikt bildmaterial beskriver författaren finurliga sätt att förflytta de tunga krukorna med de dyrbara träden och visar sinnrika metoder för bevattning och omplantering. Kunskaper om glas, ljusinsläpp och dess förhållande till temperatur och luftning hade avgörande betydelse, liksom kännedom om allt från jord och näring till växtskydd och beskärning.

Fram växer bilden av skönheten i dessa blomstrande rum, av deras mångfacetterade historia och av en yrkesgrupp med specialiserad kunskap och högt anseende.

Maria Löfgren är hortonom, trädgårdsmästare och trädgårdshistoriker.

I lager
Antal
-
+

Medarbetare

Maria Löfgren, författare
Helena Hegardt, förläggare
Barbro Andersson, redaktör
Kristin Lidström, omslag & grafisk form

ISBN

978-91-988152-7-6

Förlag

Appell Förlag

Omfång

325 s

Utgivningsår

,
2023

Original titel

Mått B/H/R

17,5 / 23,5 / 3,5 cm

Vikt

998 gram

Media/bandtyp

Inbunden

Språk

Svenska

Åldersgrupp

Vuxna

Varugrupp

Hem och trädgård

Nyckelord

Appell Förlag
Historia
Sverige
Trädgård