Valt antal överträffade lagret

Samtal i gränsland

Håkan Eklund

25,00€ 22,73€

I dialogform dokumenterar Samtal i gränsland ett stycke finlandssvensk samtidshistoria i språkligt gränsland till det finska Finland. Geografiskt utspelar sig samtalen i den smala kustremsa som utgör det svenska Österbotten, i byar som är okända för de flesta utanför regionen. Samtalen rör sig också i gränslandet till en epok som snart är ett minne blott - emigrationen till Amerika och Sverige, där arbetsplatserna fanns när det var fattigt i Finland. Dagens unga, välutbildade och rörliga generation emigrerar inte, trots att de må ha hela världen som arbetsplats.


Ur samtalen som till största delen förts på dialekt, framträder element som är kännspaka för Österbotten: stark hemortsidentitet, rörlighet, gränslös upptäckarglädje och företagsamhet.


Boken innehåller också diskussioner kring allt det som vi håller på att förlora, eller redan förlorat, i ett gränsland där allt bara mäts i pengar. I armbrytningen mellan ett ekologiskt hänsynstagande, har ekonomin redan vunnit. Det lättexploaterade låglandet har sedan länge varit till salu för högst bjudande där stränderna privatiserats och skogslandskapet i snabb takt förvandlats till industrimark. I det svenskösterbottniska kustlandet finns det inga nationalparker, de närmaste hittas på den finska sidan.

Författaren Lars Sund har skrivit bokens förord.

I lager
Antal
-
+

Medarbetare

Håkan Eklund, författare
Studio Andrei, omslag och layout

ISBN

978-952-7005-63-7

Förlag

Förlaget Scriptum

Omfång

263 s

Utgivningsår

2019-11-06

Original titel

-

Mått B/H/R

20,5 / 20,5 / 1,5 cm

Vikt

661 gram

Media/bandtyp

Limbunden

Språk

Svenska

Åldersgrupp

Vuxna

Varugrupp

Geografi och resor

Nyckelord

Finland
Förlaget Scriptum
Geografi och resor
Österbotten
Svenskfinland
Verklighetsbaserade berättelser