Valt antal överträffade lagret

Samtal i gränsland

Håkan Eklund

26,25€ 23,86€

I dialogform dokumenterar Samtal i gränsland ett stycke finlandssvensk samtidshistoria i språkligt gränsland till det finska Finland. Geografiskt utspelar sig samtalen i den smala kustremsa som utgör det svenska Österbotten, i byar som är okända för de flesta utanför regionen. Samtalen rör sig också i gränslandet till en epok som snart är ett minne blott - emigrationen till Amerika och Sverige, där arbetsplatserna fanns när det var fattigt i Finland. Dagens unga, välutbildade och rörliga generation emigrerar inte, trots att de må ha hela världen som arbetsplats.


Ur samtalen framträder element som är kännspaka för Österbotten: stark hemortsidentitet, rörlighet, gränslös upptäckarglädje och företagsamhet.


Boken innehåller också diskussioner kring allt det som vi håller på att förlora, eller redan förlorat, i ett gränsland där allt bara mäts i pengar. I armbrytningen mellan ett ekologiskt hänsynstagande, har ekonomin redan vunnit. Det lättexploaterade låglandet har sedan länge varit till salu för högst bjudande där stränderna privatiserats och skogslandskapet i snabb takt förvandlats till industrimark. I det svenskösterbottniska kustlandet finns det inga nationalparker, de närmaste hittas på den finska sidan.

Författaren Lars Sund har skrivit bokens förord.

I lager
Antal
-
+

Medarbetare

Håkan Eklund, författare
Studio Andrei, omslag och layout

ISBN

978-952-7005-63-7

Förlag

Förlaget Scriptum

Omfång

263 s

Utgivningsår

2019-11-06

Original titel

Mått B/H/R

20,5 / 20,5 / 1,5 cm

Vikt

661 gram

Media/bandtyp

Limbunden

Språk

Svenska

Åldersgrupp

Vuxna

Varugrupp

Geografi och resor

Nyckelord

Finland
Förlaget Scriptum
Geografi och resor
Österbotten
Svenskfinland
Verklighetsbaserade berättelser