Valt antal överträffade lagret

"Allt liv är Ett" - Prästen och författaren Valdemar Nyman

Katarina Gäddnäs

17,50€ 15,91€

SFV:s biografiserie, nr 8

När Valdemar Nyman (1904–1998) kom till Finströms församling på Åland på 1930-talet, fick församlingsbor och andra vänja sig vid hans svindlande dans i tanke, teologi, liv och litteratur. Han öppnade många dörrar mellan kyrkoliv och kultur på Åland och i Svenskfinland, och skapade ett uppfriskande korsdrag i trånga kulturkorridorer och instängda kyrkor.

Hans kulturgärning innefattar ett tjugotal böcker och tusentals predikningar, artiklar, essäer, konstrecensioner och folkbildande föredrag. Nyman var en världsmedborgare, hans livshållning öppen och vidsynt. Valdemar Nyman var och är folkkär, men hans författarskap är inte särskilt folkligt. Tankarna svingar sig i kosmiska språng, inspirerade av tusentals år av myter, andlighet och filosofi.

Valdemar Nyman var inte okontroversiell. Han fick också utstå besk kritik – från sin församling, från kolleger och från stiftsledningen.

Katarina Gäddnäs (f. 1970) är författare och frilansjournalist. Hon är ofta anlitad som moderator och samtalsledare både i Sverige och i Finland. Gäddnäs är född och bosatt på Åland, studerade teologi vid Åbo Akademi i början av 90-talet. Hon har skrivit ett antal diktsamlingar och reportageböcker och är en aktiv samhällsdebattör. Hennes senaste diktsamling Vitbok kommenterar samhälle, politik och ekonomi.

I lager
Antal
-
+

Medarbetare

Katarina Gäddnäs, författare

ISBN

978-952-7076-17-0

Förlag

Svenska folkskolans vänner

Omfång

152 s

Utgivningsår

,
2015

Original titel

Mått B/H/R

15 / 22,5 / 1 cm

Vikt

310 gram

Media/bandtyp

Häftad

Språk

Svenska

Åldersgrupp

Vuxna

Varugrupp

Biografier

Nyckelord

Biografier
Religion och livsåskådning
Svenska folkskolans vänner